Survey for sex workers

about experiences with voluntary health counselings at Gesundheitsamt and the mandatory health counseling according to §10 ProstSchG

On 15th and 16th of November there will be the expert conference SAGE (SexArbeitGEsundheit; translates: sex work health) in Cologne. At his conference an exchange about the first experiences with the mandatory health counseling according to §10 ProstSchG (ProstituiertenSchutzGesetz, translates: prostitute's protection law) will take place.
Before the conference an anonymous online survey for sex workers about their experiences with voluntary and mandatory health counselings is taking place. This survey is a collaboration of GSSG (Gemeinnützige Stiftung Sexualität und Gesundheit; translates: non-profit foundation sexuality and health) and BesD (Berufsverband erotische und sexuelle Dienstleistungen; translates: worker's union erotic and sexual services).
If you are a sex worker in Germay, please take part in this survey.

The survey is in German only, but further down this page there are translations in English for each question.

Link to the survey:
https://www.surveymonkey.de/r/Q22DR2V

If you have any further questions or need advice please email Maia Ceres, who is part of BesD: gesundheit@besd-ev.de


Back to main page in German


Translation


For some answers, if you click "Nein" you'll be forwarded to a different question and the numbers might change.
Please compare the text to make sure you answer the correct question.

1. Have you ever been to a voluntary and anonymous counseling at Gesundheitsamt (e.g. for STI testing)?

answers:
yes
no
n/a


2. When have you been to a voluntary and anonymous counseling at Gesundheitsamt? (multiple choices are possible)

answers:
within the last month
within the last 6 months
within the last year
within the last 5 years
more than 5 years ago
n/a


3. How often do you go to a voluntary and anonymous counseling at Gesundheitsamt in comparison to before the Prostituiertenschutzgesetz 2017 became law?
answers:
a lot less often
less often
same
more often
a lot more often


*4. Have you ever been to the mandatory health counseling for prostitutes (according to §10 ProstSchG)?

answers:
yes
no
n/a


5. How did you learn about the mandatory health counseling? (multiple choices are possible)

answers:
through my workplace (brothel, apartment, studio etc.)
information centers/social workers
news (TV, internet, newspapers)
sex worker union (BesD)
colleagues
information material (flyers, brochures, online resources)


6. Did you have to make an appointment?

answers:
yes
no
n/a


7. Were you satisfied with the offered options of making the appointment?

answers:
yes
no
n/a (not applicable)


8. Did you choose the location for the mandatory health counseling by yourself? answers:
yes
no
n/a


9. If so, what was important for your choice? (multiple choices are possible)

answers:
distance to where I live (for security reasons, to stay anonymous)
close to where I live
close to where I work
service free of charge
I knew the place already
I had positive experiences with this place before 2017
different reason:


10. Did you have to pay any fees for the mandatory health counseling?

answers:
yes
no
n/a


11. In which state has your mandatory health counseling taken place?

(to answer this, please click the relevant state in the dropdown menu)


12. How satisfied are you with the information you received during the mandatory health counseling?

answers:
very satisfied
rather satisfied
a bit of both
rather unsatisfied
very unsatisfied




13. The mandatory health counseling...
strongly agree agree undecided / neutral disagree strongly disagree
has overall helped me for my work
provided me with information about further help and counseling possibilities
provided me with information about health protection for my work
helped me with personal problems
catered to my individual requests, needs and questions

14. Which information would you have expected at the mandatory health counseling and would you have seen as important respectively?



15. Do you have any further comments about the mandatory health counseling?



16. Have you registered (according to ProstSchG) after the mandatory health counseling? answers:
yes
no
n/a


17. If so, did you have to pay any fees for the registration as a sex worker? answers:
yes
no
n/a


18. If you have not registered, please tell us about your reasons (multiple choices are possible):

answers:
I plan to stop doing sex work
I am going to register another time
I disregard the law / out of principle
I am going to work without registration
other reasons:


19. For how many years have you been doing sex work?
Please submit the time like this: 2.5 for two and a half years



20. How old are you?



21. your gender: answers:
female
male
other
n/a


22. please let us know here if someone else has helped you with this survey (e.g. translating it) or if you have any further comments



You have reached the end of the survey. If you want to submit it, please click the button "Fertig" (done).

If you don't want to send in your answers, please click the button "Zurück" (back) and enter "bitte löschen" (please delete) at the beginning of the 'further comments' section and then end the survey by clicking "Fertig" on this site.